Benzin ve Naftanın Depolanması ve Dağıtılmasından Kaynaklanan Uçucu Organik Bileşik Emisyonlarının Kontrolü Yönetmeliği, 30616 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 30616 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğin temek amacı, uçucu organik bileşikler içeren benzin ve naftanın depolanması, dolumu, bir terminalden diğerine veya bir terminalden akaryakıt istasyonuna nakliyesi ile akaryakıt istasyonlarında motorlu taşıtlara yakıt doldurulması sırasında yapılan/kullanılan işlem, tesis ve tankerlerden salınan uçucu organik bileşikleri azaltmak sureti ile hava kalitesini artırmak, uçucu organik bileşiklerin insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkisini azaltmaktır.

Bunun yanında, ülkemizin sahip olduğu iklim özelliklerinden ötürü, depolanan benzin ve naftada sürekli olarak bir buharlaşma ve kayıp oluşmaktadır. Bu sistemlerin kurulması ile buharlaşan benzin ve nafta miktarı sınırlandırılacak ve ciddi bir ekonomik kazanç sağlanabilecektir. Yapılan araştırmalara göre, yıllık 5.000.000 litre satış yapan bir akaryakıt istasyonunun yıllık kazancının 7.000 litre seviyesinde olduğu görülmüştür.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle, terminallerden tankerlere, tankerlerden akaryakıt istasyonlarına kadar bir çok noktada önlemler alınması gerekiyor. Akaryakıt istasyonları tarafında yapılması gereken buhar geri kazanım / geri dönüşüm sistemlerinin uygulanmasıdır. Buhar geri kazanım / dönüşüm sistemleri temelde 2 başlıkta sınıflandırılmaktadır:

Faz 1 –              Tankerden akaryakıt tanklarına dolum esnasında buhar geri dönüşümü / kazanımı

Faz 2 –              Dispenserlerden araçlara akaryakıt dolumu esnasında buhar geri dönüşümü / kazanımı

Araçlara dolum esnasında buhar geri dünüşümü / kazanımı sağlayan sistemler ise aktif sistemler, pasif sistemler olarak iki başlıkta sınıflandırılmaktadır. Aktif sistemlerde bir vakum pompası ile buharın emilmesiyle bir toplama işlemi yapılmakta olup, pasif sistemlerde ise buharın depoya giren yakıt tarafından dışarıya itilmesi ile bir kazanım sağlanması amaçlanmaktadır.

Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.