Atık İthalatı İşlemleri Genelge No.2021/16

T.C.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

Sayı : 18330076/010.06/1362553
Konu : Atık İthalatı İşlemleri
Tarih: 16.7.2021
GENELGE
2021/16

Bu genelge, 2021/3 sayılı Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliğinde değişiklik yapan 2021/36 sayılı Tebliğe istinaden 3915.10.00.00.00 GTİP’li etilen polimerlerinden olan plastik atıkların ithalatını yapacak tesislerin bu genelgede belirtilen teknik şartları sağlaması, atık ithalatçısı kayıt belgelerini yenilemesi ve atık ithalatı işlemlerine yönelik ilave düzenlemeler oluşturulması amacıyla 2020/29 ve 2021/9 sayılı Atık İthalatı Genelgelerine ek olarak çıkarılmıştır.
39.1510.00.00.00 GTİP’li plastik atıkların ithalatını yapacak tesisler 2020/29 ve 2021/9 Sayılı Atık İthalatı Genelgelerinde belirtilen şartların yanı sıra, aşağıdaki şartları da sağlayarak 2021 yılı belgelerini yenilemekle yükümlüdürler
(1) Kayıt Belgesi alınabilmesi için sanayici tarafından öncelikle tesisin bulunduğu İl Müdürlüğüne başvuruda bulunularak Atık İthalatçısı Tesis İnceleme Raporu ( EK-1) almaları gerekmektedir.
(2) Söz konusu atıkları ithal edecek tesislerin asgari olarak;
Farklı plastik polimerlerini ayırma / ayrıştırma,
Plastik atıkların içerdiği plastik dışı atıkları / kirlilikleri ayırma/ arındırma, Soyutlandırma (kırma-kesme vb), Temizleme (Yıkama ve Kurutma ),
Mamül haline getirme (ısıl işlem, kimyasal işlem, biyolojik işlem) proseslerine sahip olmaları gerekmektedir.
Bu genelgenin yürürlüğe girmesine müteakip 39.1510.00.00.00 GTİP’li plastik atıkların ithalatı için yapılacak Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi başvurularında; Atık İthalatçısı Tesis İnceleme Raporu, Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi Bedeline ait Banka Dekontu (2021 yılında Atık İthalatçısı Kayıt Belgesi bedeli ödeyen firmalardan, yeni belge düzenlenirken yeniden ücret alınmaz) ve Banka Teminat Mektubu ile Çevre İthalat ve İhracat İzinleri uygulaması üzerinden yapılır.
Atık ithalatçısı kayıt belgesi başvuruları, Bakanlığımız mevcut Çevre İzin Lisans (e- izin) sisteminde yer alan kapasite- proses ve işletme taahhütleri esas alınarak İl Müdürlüğünce hazırlanmış Atık İthalatçısı Tesis İnceleme Raporu ve ekleri üzerinden değerlendirilir.
39.15 GTİP’li plastik atıklar; yalnızca Atık Yönetimi Yönetmeliğinin Ek-4 ünde 12 01 05 koduyla tanımlanmış plastik yonga ve çapaklardan olan atıklardan, 15 01 02 kod numarası ile tanımlanan plastik ambalaj atıklarından veya 20 01 39 kod numarası ile tanımlı plastik atıklardan olması halinde ithale konu edilebilir.
2021/3 saydı Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliğinin Ek-2A sayılı listesinde yer alan atık kodları ile tanımlı plastik atıklar dahil diğer atıkların ithali yasaktır.
İl Müdürlükleri tarafından, Atık İthalatçısı Tesis İnceleme Raporu başvuruları rapor formatında gösterilen açıklamalar dikkate alınarak değerlendirilir ve hazırlanan rapor ekleri ile bir bütün olacak şekilde imzalanarak talep eden tesise verilir.
İthalatçılar, Gümrük Müdürlükleri ve İl Müdürlükleri tarafından, 3915. GTİP’li plastik atıkların tanımlanmasında, incelenmesinde ve uygunluk denetimi dahil değerlendirilmesinde bu genelge EK-2’de verilen kriterler esas alınır.
Atık İthalatçısı tarafından, gümrük bölgesine getirilen ve İl Müdürlüğünce Uygunluk Yazısı düzenlenmiş olan atıklar sadece Atık İthalatı Kayıt Belgesi verilmiş tesisine Bakanlık MoTAT sistemine kayıtlı araçlar ile Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ hükümlerine uygun olarak getirilir. İl Müdürlüklerince düzenlenen uygunluk yazıları, ithalatçılar tarafından Bakanlık MoTAT sistemi üzerinden işlem başlatılmasına müteakip gümrük müdürlüklerine iletilir.
Uygulamaların yukarıda yer alan hükümler çerçevesinde herhangi bir aksam verilmeyecek şekilde ve titizlikle yürütülmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ekler:
EK-1: Atık İthalatçısı Tesis İnceleme Raporu formatı ve açıklamaları
EK-2: İthalata konu plastik atıkların tanımlanması kriterleri