Çevre Cezalarından Haberdar mıyız?

Tükenen doğal kaynaklardan ötürü ortaya çıkan olumsuz etkilerin ve çevre bilincinin artması, aynı zamanda yasal düzenlemelerin de devre girmesi ile “Çevre” konusu daha sık gündeme gelmeye başlamıştır. Sürekli çevre kelimesini dile getirsek de, çevreye olan etkilerimiz ile ilgili bildirim yükümlülüklerimiz ve karşılaşılabileceğimiz cezalar hakkında bilgimiz var mı?

Örneğin bir trafik kazası ya da üretim sürecindeki herhangi bir sorun nedeni ile toprağa kimyasal karışmasına neden olup toprağı kirlettiğinizde en yakın Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’ne, Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmeliğin Ek -5’inde bulunan Bildirim Formu ile başvurmamız gerekmektedir.

Bildirim yapılmaması durumunda yürürlükte olan 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20.Maddesi (g) bendi bilgi verme ve bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi ve (j) bendi toprak kirliliğine neden olmak kapsamında cezai işlem uygulanmaktadır.

Çevre kirliliğinin boyutu ve etkisi göz önüne alınarak ek cezalar da uygulanabilmektedir. Bu idarî para cezası kurum, kuruluş ve işletmelere üç katı olarak verilmektedir (Madde 20/İkinci fıkra).

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan “2017 Çevre Denetimi Raporu”’nda açıklanan verilere göre, yapılan 52.041 denetleme sonucunda belirlenen 3861 uygunsuzluk için toplamda 165.098.189 ₺ para cezası uygulanmıştır.

Yine aynı rapora göre denetlemelerin 38419 tanesi planlı olup, 8049 denetleme şikayet üzerine, 5573 denetleme ise ani olarak yapılmıştır.

Kesilen cezaların en büyük kısmı su ve su kirliliği ile ilgili iken, en küçük bayı ise toprak kirliliği cezaları almıştır.

Çevre kirliliği, dünyada tüm savaşlar ve şiddetten daha fazla insanın ölümüne yol açmaktadır. Çevre kirliliğinin yarattığı etkileri bilmenin yanı sıra, kirliliği önlemek için herhangi ilgili bir durumla karşılaşınca bildirim yapılması da bir o kadar önemlidir. Çevre cezaları uygulanarak oluşabilecek çevre kirliliğinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.