Atık Yönetimi Yönetmeliği, 02.04.2015 tarih ve 29314 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmeliğin temel amacı, atığın oluşumundan bertarafına kadar geçen sürecin çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetilmesinin sağlanmasıdır. Bu kapsamda işletmelerden atık oluşum süreçlerini, mevcut atık üretim kapasiteleri ve gelecekteki atık üretim projeksiyonlarını gibi bilgileri içeren bir Endüstriyel Atık Yönetim Planı – EAYP hazırlanması istenmektedir.
Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, bazı illerimizde akaryakıt istasyonlarında Endüstriyel Atık yönetim Planı – EAYP hazırlama süreci başlatılmıştır.
Bu plan hazırlanırken en önemli hususlardan biri tehlikeli atıkların oluşumundan sonra geçici olarak nerede depolandığıdır.
Atık Yönetimi Yönetmeliği’ne göre tehlikeli atıklar oluşum tarihleri itibari ile en fazla 6 ay işletmede “Geçici” olarak depolanabilirler. Oluşan atıklar bu süre içerisinde mutlaka lisanslı bir bertaraf tesisi tarafından kabul edilmelidir.
İlgili yönetmelik ve rehberlere göre, Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:
Tehlikeli Atık Geçici Depolama Alanı betonarme gibi sabit yapılar olabileceği gibi TORA Tehlikeli Atık Geçici Depolama Ünitesi – TOCON gibi taşınabilir yapıda da olabilir.
Akaryakıt istasyonları gibi kullanım alanı sınırlı işletmelerde TOCON hem yerden tasarruf sağlamakta hem de betonarme sabit yapıların inşaat süresini ortadan kaldırmaktadır. İstasyonda yapılacak herhangi bir işletme değişikliğinde de yeri değiştirilerek kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Toplam maliyete bakıldığında, taşınabilir ünitelerin daha ekonomik olduğu görülmektedir.
Ayrıca bu ürünlerin tüm tasarımı iş güvenliği ve diğer emniyet standartları da göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. İlgili makamlar tarafından onaylanmış olan bir çok Endüstriyel Atık Yönetim Planı’nda TOCON güvenle kullanılmıştır.
Sağlam, güvenilir ve ekonomik çözümler için bizimle iletişime geçin.