15 Temmuz Mah. 1468 Sok. No:5 Pk.34212 Güneşli / Bağcılar / İstanbul
+90 850 222 8722
+90 212 656 3005
Tehlikeli ve tehlikesiz atık geçici depolama alanları ve bu alanların dizaynı, atık yönetim sürecinin merkezinde yer alan en önemli süreçlerdendir. İlgili atık üniteleri (alanları), tesislerde oluşabilecek tehlikeli/tehlikesiz atıkların çevre ve insan sağlığını olumsuz olarak etkilemeden, atıkların lisanslı bertaraf tesisine transferine kadar geçen süreçte atıkların muhafaza edilmesini sağlar.
Atıkların üretildikleri yerde türlerine göre kriterlerine ugun şekilde geçici olarak depolanması ile ilgili esaslar, 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliği’nde yer almaktadır. Tesiste oluşan tehlikeli atıklar en fazla 6 ay, tehlikesiz atıklar ise 12 ay boyunca, Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Alanları’nda geçici olarak depolanabilir.
Her iki depolama alanının tasarımında; Atık Yönetimi Yönetmeliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği esaslar ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından bildirimi yapılan detaylar dikkate alınmaktadır.
TOCON Tehlikeli Atık Geçici Depolama Üniteleri, aşağıda belirtilen esaslar dikkate alınarak tasarlanmıştır;
Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 16 – (1) Sıfır atık yönetim sistemini kurmakla yükümlü EK-1 listede yer alan kurum/kuruluşlar, 17’nci maddede tanımlanan süreç doğrultusunda temel seviyede sıfır atık belgesi almak zorundadır. Diğer kurum/kuruluşlar ise talep etmeleri halinde temel seviyede belge almak için müracaatta bulunabilir. (EK-1, Tablo B, Grup 2: Akaryakıt İstasyonları ve Dinlenme Tesisleri)
Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 14 – (6) Bu maddede bahsi geçmeyen tehlikeli/tehlikesiz özellikteki diğer atıklar ile tıbbi atıkların yönetimi, ilgili mevzuatın kapsamına uygunluğu sağlanarak sıfır atık yönetim sistemine dahil edilir.
Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 9 – (1) Atık üreticisi; (b) Atıklarını ayrı toplamak ve geçici depolamakla, (f) Bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak izin alınması zorunlu olan geçici depolama alanları (1 tonun üzerinde tehlikeli atık geçici depolayan) için bağlı bulunduğu il müdürlüğünden izin almakla yükümlüdür.
Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 9 – (1) Atık üreticisi, (c) Ürettiği atıklara ve atıkların önlenmesi ile azaltılmasına yönelik olarak hazırlamakla yükümlü olduğu atık yönetim planını hazırlayarak sunmakla yükümlüdür.
Atık Yönetim Yönetmeliği Madde 16 – (1) Miktarına bakılmaksızın tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması, bertarafı ve prosesten kaynaklanan tehlikeli atıkların geçici depolanması faaliyetlerinde bulunanlar, faaliyetleri nedeniyle oluşacak bir kaza dolayısıyla üçüncü şahıslara verebilecekleri zararlara karşı tehlikeli atık malî sorumluluk sigortası yaptırmakla yükümlüdürler. Sigorta yaptırma zorunluluğuna uymayan kurum, kuruluş ve işletmelere bu faaliyetler için izin ve lisans verilmez.
Sıfır Atık Yönetmeliği Madde 18 – (1) Sıfır atık bilgi sistemi üzerinden yapılması gereken beyanları yapmayanlar ile denetimler sırasında sıfır atık yönetim sistemini uygulamadığı ve verilen belgenin sürekliliğini sağlamadığı tespit edilen kurum/kuruluşlara, öngörülen fiillerin tespiti halinde idari yaptırım uygulanmasına müteakip doksan (90) takvim günü iyileştirme süresi verilir.
Atık Yönetim Yönetmeliği – Madde 25 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununda öngörülen müeyyideler uygulanır.
Çevre Kanunu Madde 20 – (g) 12 nci maddede öngörülen bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 24.123 TL idarî para cezası verilir.
(r) Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usûl, esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere 24.000 TL, ithal edenlere 60.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.